Фінансово-економічна ситуація в Чернігівській області – складна

кулічПро це заявив 12 серпня під час чергового засідання Кабінету Міністрів України голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч. 

Очільник області повідомив, що в цілому виконання бюджетних призначень загального фонду забезпечено за І півріччя на 131%. Очікується загалом у 2015 році до загального фонду місцевих бюджетів у області по перевиконанню, перевиконання складне 338 млн грн., в тому числі в районних і міст обласного значення бюджетах – 206 млн грн.

Але загалом в цілому складність ситуації в регіоні полягає в тому, що область друга за площею в Україні (перша – Дніпропетровська), але малочисельна – лише 1млн. 52 тисячі населення.  А система освіти й медицини має величезну розгалуженість.

Валерій Куліч наголосив:

− Взагалі для того, щоб вписатися в ті субвенції освітньої та медичної, які передбачені для області цього року, треба скоротити 350 установ освіти і медичних закладів і скоротити 8 тис. посад. Ми розуміємо, що це нереально зробити. І з урахуванням цього додаткова потреба в коштах на оплату праці та енергоносії в місцевих бюджетах області складає 485 млн. З урахуванням того, що ми перевиконання напружимо, бюджети всіх рівнів, ми виходимо на те, що дефіцит коштів на зарплату та енергоносії становитиме на кінець року 314,8 млн. грн., в тому числі на виплату зарплати 271 млн., енергоносії – 43.

Ускладнює ситуацію також проведення індексації грошових доходів населення, тому що фактично згідно з листом Мінфіну в бюджетних установах області нарахування індексації здійснюється в загальному порядку згідно з законом, органи Державного казначейства реєструють фінансові зобов’язання з оплати праці в межах річних бюджетних призначень, а фактично індексація не відбувається.

Тому звертаюся до членів Кабінету Міністрів: необхідно негайно прийняти рішення щодо врегулювання, затвердити новий порядок проведення індексації зарплати і грошового забезпечення. Це в цілому ситуація глобальна, критична по Україні.

Також є дисбаланс: із 594 бюджетів забезпеченими є 407 (68,5% по області), це сільські, селищні та міські бюджети, які несуть основні видатки. Проте всі районні бюджети, за рахунок яких в основному утримується мережа бюджетних установ, не мають необхідного фінансового ресурсу для проведення відповідних видатків. Нестача коштів у цих бюджетах – 239 млн.

Тобто ми маємо перевиконання за рахунок цих акцизів, у сільських бюджетах маємо 117 млн. коштів, районні бюджети, які фінансують в цих же селах заклади освіти та медицини, до цих коштів не можуть доступитися. Фактично складна ситуація, незбалансованість бюджетів колосальна... Тут виключно питання, які треба на загальнодержавному рівні вирішувати.


Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?